ANNONCE

Morgensdagens elpris kommer tidligst klokken 13 dagen før, men det kan også tage lidt længere tid

I dag

Sammenlign elpriser

Vi hjælper dig med at skifte elleverandør, så du ikke betaler mere for strøm, end du skal!

Sammenlign elaftaler fra vores udvalgte kommercielle partnere.

ANNONCE

Mere om elselskaberne

Læs mere om de elselskaber, vi samarbejder med.

Forstå det danske elmarked

Hvad er Nord Pool?

I Danmark bestemmes elprisen hovedsageligt gennem Nord Pool. Nord Pool er en stor markedsplads, hvor de nordiske og baltiske lande bestemmer prisen på el. Det er vigtigt, fordi det også påvirker, hvor meget du og jeg ender med at betale for strømmen i stikkontakten.

Finnish energy sources

Hvordan elpriserne ændrer sig hver dag

En interessant ting ved elektricitet i Danmark - og de fleste andre lande i Europa - er, at prisen er fastsat for hver time på døgnet. Disse priser fastsættes en dag før de træder i kraft.

Med forudplanlagte priser kan Nord Pool reagere på, hvor meget el folk har brug for, og hvor meget der er til rådighed, hvilket gør markedet mere forudsigeligt og fair.

Hvorfor varierer elpriserne så meget?

Der er mange årsager til, at elpriserne stiger og falder i Danmark. En stor grund er, hvor meget strøm folk har brug for på forskellige tidspunkter. Hvis mange har brug for strøm på samme tid, og produktionen af el er lav, stiger prisen.

Strømkilder som vind og sol er afhængige af vejrforholdene. Er der meget produktion af el, men lavt forbrug, falder priserne. Det er således markedet, der bestemmer prisen på el.

Danmark og EU's fælles elmarked

Danmark er en del af et større elmarked og infrastruktur, der dækker mange europæiske lande. Det betyder, at Danmark kan handle el med disse lande, hvilket er med til at holde udbuddet og priserne mere stabile.

Men det betyder også, at elprisen i Danmark kan blive påvirket af forhold uden for Danmarks grænser på godt og ondt. Det er ikke desto mindre udelukkende godt for forsyningssikkerheden at have mulighed for at importere el efter behov.

Valg af elaftale knyttet til spotprisen

Hvis du bor i Danmark, kan du vælge en elkontrakt, hvis pris ændrer sig efter markedet. Det betyder, at når prisen på el falder, betaler du mindre.

Men i disse aftaler skal du også være opmærksom på de dage og timer, hvor spotprisen er høj. Ved at bruge mindre strøm, når priserne er høje, kan du spare mange penge på din elregning.


Spørgsmål og svar om el

Hvad bestemmer elprisen?

Udbud og efterspørgsel bestemmer prisen på el i Danmark. Hvis der er en høj produktion af el fra kraftværker, og efterspørgslen er lav, vil prisen falde. Hvis produktionen af el derimod er lille, og efterspørgslen er stor, vil priserne stige. Derfor er elprisen ofte højest om vinteren, da behovet for el til opvarmning er størst.

Flere spørgsmål og svar

Få strømadvarsler i din RSS-læser

Elprisen synker Vest for Storebælt onsdag

Gennemsnittet i løbet af dagen er 0,50 kr/kWh uden moms. Højeste pris på 1,00 kr/kWh mellem kl 21-22, og lavest med 0,25 kr/kWh mellem kl 13-14.

RSS-feed

Vil du også lege med elpriserne?

Tjek vores API

Har du spørgsmål, fundet en fejl eller vil du samarbejde med os?

hej@beneficial.no


Alle elpriser er spotpriser hos Nord Pool uden moms eller tillæg.
Numrene fås via ENTSO-E i euro, med valutakurser fra exchangeratesapi.io.
Priserne kan derfor afvige noget fra de officielle priser, men grundlag og variationer er de samme.