Spørgsmål og svar om el

Der kan være mange aspekter af elektricitet og elmarkedet, som måske ikke er så lette at forstå. Vi har derfor samlet en række ofte stillede spørgsmål og svar om el her på siden.

Højspændingsmaster

Hvad er elektricitet?

Elektricitet er en grundlæggende kraft i naturen, som spiller en afgørende rolle i vores moderne liv. På overfladen kan det virke som magi, men det er et videnskabeligt forståeligt fænomen. Elektricitet er en form for energi, der stammer fra bevægelsen af ​​elektrisk ladede partikler, kaldet elektroner.

Alt i vores verden består af atomer, og atomer er opbygget af tre grundlæggende komponenter: protoner, neutroner og elektroner. Elektroner er de mindste partikler og har en negativ ladning. Når elektroner bevæger sig, skaber de en elektrisk strøm. Dette kan ske naturligt, som ved lyn eller i form af statisk elektricitet, når du gnider en ballon mod dit hår, eller det kan styres og bruges til at drive elektriske apparater.

Ifølge termodynamikkens første lov kan energi ikke opstå eller forsvinde, den kan kun ændre sig til andre former og overføres mellem forskellige energibærere. Strømmen du har i din stikkontakt skal derfor komme fra et sted, hvor energi omdannes til strøm. I Norge er den mest almindelige energikilde vandkraft.

Hvad er en kWh?

kWh står for kilowatt-time, og er en enhed, der fortæller, hvor meget energi der bruges på en time. Kilo betyder tusind, så hvis du lader for eksempel en 1000 W ovn stå tændt i en time, har du brugt 1 kWh. For en pære, som måske kun er 10 W, vil der gå 100 timer (godt 4 dage), før du har brugt 1 kWh.

Hvad er spotpris?

Alle elselskaber i Danmark køber strøm på en fælles europæisk markedsplads kaldet Nord Pool. Alle kraftværker, der producerer el, og elselskaber, der leverer strøm til boliger og virksomheder, mødes der. Baseret på udbud og efterspørgsel fastsættes priserne for hver time og hver zone en dag i forvejen. Danmark er opdelt i 2 forskellige priszoner, som har hver sin spotpris.

Hvad bruger mest strøm?

Opvarmning bruger bestemt mest strøm, tæt fulgt af varmt vand og opladning af elbiler. Elektriske apparater som tv, mobiltelefoner og computere bruger meget lidt strøm i forhold til opvarmning. Se også vores oversigt over, hvor meget strøm forskellige ting bruger.

Hvad bestemmer elprisen?

Udbud og efterspørgsel bestemmer prisen på el i Danmark. Hvis der er en høj produktion af el fra kraftværker, og efterspørgslen er lav, vil prisen falde. Hvis produktionen af el derimod er lille, og efterspørgslen er stor, vil priserne stige. Derfor er elprisen ofte højest om vinteren, da behovet for el til opvarmning er størst.