Spørgsmål og svar om el

Hvad er en kWh?

kWh står for kilowatt-time, og er en enhed, der fortæller, hvor meget energi der bruges på en time. Kilo betyder tusind, så hvis du lader for eksempel en 1000 W ovn stå tændt i en time, har du brugt 1 kWh. For en pære, som måske kun er 10 W, vil der gå 100 timer (godt 4 dage), før du har brugt 1 kWh.

Hvad er spotpris?

Alle elselskaber i Danmark køber strøm på en fælles europæisk markedsplads kaldet Nord Pool. Alle kraftværker, der producerer el, og elselskaber, der leverer strøm til boliger og virksomheder, mødes der. Baseret på udbud og efterspørgsel fastsættes priserne for hver time og hver zone en dag i forvejen. Danmark er opdelt i 2 forskellige priszoner, som har hver sin spotpris.

Hvad bruger mest strøm?

Opvarmning bruger bestemt mest strøm, tæt fulgt af varmt vand og opladning af elbiler. Elektriske apparater som tv, mobiltelefoner og computere bruger meget lidt strøm i forhold til opvarmning. Se også vores oversigt over, hvor meget strøm forskellige ting bruger.

Hvad bestemmer elprisen?

Udbud og efterspørgsel bestemmer prisen på el i Danmark. Hvis der er en høj produktion af el fra kraftværker, og efterspørgslen er lav, vil prisen falde. Hvis produktionen af el derimod er lille, og efterspørgslen er stor, vil priserne stige. Derfor er elprisen ofte højest om vinteren, da behovet for el til opvarmning er størst.