Sådan sparer du strøm

Det kan være svært at vide, hvilke konkrete tiltag der kan gøres for at spare på strømmen. Her på siden får du både generelle råd og konkrete tips til at få en lavere elregning.

Strømbesparende

Få et overblik over strømtyvene

Den måske vigtigste foranstaltning for at spare strøm er at få et overblik over, hvilke elforbrugende apparater du har. Gå en tur rundt i dit hus eller din lejlighed, og skriv gerne en oversigt ned over alt, hvad der er tilsluttet stikkontakterne, eller som har en kontakt på væggen. Find derefter ud af, hvor meget strøm de forskellige apparater bruger, og sorter listen efter, hvad der bruger mest strøm.

Nu hvor du har overblikket, kan du starte øverst på listen og vurdere, om du rent faktisk har brug for dette apparat. Opvarmer du for eksempel et rum i huset, som du ikke rigtig bruger? Opvarmning er en af de ting, der kræver mest strøm, så det kan gøre en stor forskel at slukke for et varmelegeme eller varmekabler.

Her er nogle af de ting, der kan bruge mest strøm i dit hjem:

  • Elvarme med varmelegemer eller varmekabler
  • Elbil opladning
  • Komfur
  • Tørretumbler
  • Varmtvandsbeholder

Har din elleverandør en app?

En anden vigtig del af at få overblik er at se, hvor meget strøm du rent faktisk bruger, og hvordan forbruget er i forhold til tilsvarende husstande. Hvis du ikke allerede har en god og overskuelig app fra din elleverandør, kan det være en god idé at skifte elleverandør.

Har du en elbil, kan du for eksempel spare meget på opladningen, når strømmen er billigst. Mange elselskaber har en app, der hjælper dig med netop dette.

Hold øje med elprisen

Der kan være mange strømtyve i dit hjem, som kan være svære at skære helt ud. Der kan stadig være meget at spare ved at flytte forbruget til et andet tidspunkt på dagen. På vores forside kan du til enhver tid følge med i elprisen, og se hvad spotprisen er time for time.

Sænk temperaturen med en grad

Opvarmning er en af de ting, der bruger mest strøm i et almindeligt hjem. Du sparer cirka 5 % af omkostningerne til opvarmning for hver grad, du sænker indendørstemperaturen.

Tag et kortere brusebad eller installer en energibesparende bruser

Med den energibesparende bruser kan du spare op til 50 % energi sammenlignet med normale brusehoveder. Eller du kan gå i bad halvdelen af tiden. Opvarmning af varmt vand er en af de ting, der bruger mest strøm i en gennemsnitlig husstand, så her kan der være mange besparelser.

Skift til energisparepærer

Belysning er ikke det, der trækker mest strøm, men det kan stadig være en god investering at skifte til energispare- og LED-pærer. Disse giver op til 10 gange mere lys med den samme mængde energi.

Oplad elbilen, når den er billigst

Elprisen kan svinge meget i løbet af dagen, og opladning af en elbil bruger meget strøm. Planlæg din opladning, og oplad, når det er billigst. Dette kan også automatiseres med mange smarthusløsninger.

Sluk lyset i rum, du ikke bruger

Dette er måske det ældste trick i bogen! Selvom belysning ikke bruger ret meget strøm, især sparepærer, kan der stadig være et par kroner at spare her, når strømmen er ekstra dyr.

Installer varmepumpe

En varmepumpe er en meget effektiv opvarmningsmetode, og kan bruge 2-3 gange mindre strøm end en ovn, der giver samme mængde varme. Det kan koste lidt at installere, men vil helt sikkert betale sig på lang sigt.